Skip to content

Reklama

START arrow KONKURSY I PROMOCJE arrow Konkurs kulinarny Bezdroży rozwiązany!
Konkurs kulinarny Bezdroży rozwiązany! Utwórz PDF Poleć znajomemu
08.01.2010.
Wydawnictwo Bezdroża rozwiązało kulinarny konkurs na najbardziej oryginalne danie świąteczne lub noworoczne z różnych regionów i krajów świata. Czytelnicy, których pasją są podróże i kuchnia dzielili się zaobserwowanymi zwyczajami kulinarnymi zarówno z tych bliższych, jak i dalszych zakątków świata współtworząc świąteczno-noworoczną książkę kucharską. Nadesłano ponad 70 propozycji potraw i kilkadziesiąt oryginalnych przepisów z 30 krajów Europy, Azji i Ameryki Łacińskiej. Pełną listę potraw tej podróżniczej książki kucharskiej można przeglądać na stronie internetowej: http://www.bezdroza.com/rozwiazanie_konkurs_kulinarny.htm .

Zwycięzcy konkursu:

I miejsce - Moro - groch z kokosem, Dominikana (Artur Łodziewski)
II miejsce - samosa - indyjskie pierożki, Indie (Karolina Zielińska)
III miejsce - siemieniotka - wigilijna śląska zupa, Polska (Agata Moskaluk-Grochowicz)
IV miejsce - zupa rybna z wiśniami i rodzynkami, Węgry (Renata Fima)
V miejsce - tamales, Meksyk (Czesław Jaworski)


Przepis na Moro - groch z kokosem z Dominikany

4 szklanki ryżu
2 szklanki ugotowanego zielonego groszku Moro
2 szklanki mleka kokosowego
4 szklanki wody
5 łyżek oleju
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/4 szklanki posiekanej zielonej papryki
1 szczypta oregano
1/2 łyżeczki puree czosnku
1/8 filiżanki kaparami
1/4 filiżanki posiekanego selera
1 łyżeczka drobno pokrojonej pietruszki
1 łyżeczka drobno pokrojonej kolendry / cilantro
1/2 łyżeczki liści tymianku
1 kostki z kurczaka czas
1 łyżeczka soli
Wlać 3 łyżki oleju do garnka i dodać zioła, oliwki, przyprawy i sól. Wymieszać dodając koncentrat pomidorowy. Dodać groszek, a także cały czas mieszając, następnie dodać kurczaka. Podgrzewać, dodać wodę i mleko kokosowe i doprowadzić do wrzenia. Dodać ryż i mieszać się regularnie w celu uniknięcia nadmiernego przyklejania. Gdy cała woda wyparuje, przykryć szczelnie przylegającą pokrywką i dusić na ciepło. Odczekać 15 minut, odkryć, wymieszać i dodać pozostałą część oleju.

Smacznego!

bezdroza.pl
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »

Zobacz press box firm:

 




| DOM I WNĘTRZE | PRESS BOX | BIZNES | INTERNET | KULTURA | FINANSE | ZDROWIE I URODA | MOTO | REKLAMA | | PROMOCJE | NIERUCHOMOŚCI | INNE

press box: | Balex Metal | PORT PC | Termo Organika | Austrotherm | Wavin | Aluron | LAUFEN | Roca | SIEGENIA-AUBI | FINAL | AM Okna |Grupa Assay |Hörmann Polska | G-U Polska | CERRAD | Ponzio |Aliplast |Yawal | CREATON Polska | Remmers Polska | INTERNORM | Forum Branżowe | PRIME3 | BLAUPUNKT | Schüco | Dom Bezpieczny | VALVEX | Kludi | KRISPOL | PETECKI | Franke | Winkhaus | Aluprof | PGE | Kuchinox | Ferro | TUV Nord Polska | Media Expert | Media Saturn | MAPA |