Skip to content

Reklama

START arrow INNE arrow Tradycyjna polska kuchnia wraca do łask
Tradycyjna polska kuchnia wraca do łask Utwórz PDF Poleć znajomemu
18.10.2011.
Po latach fascynacji kuchnią orientalną nadszedł czas powrotu do rodzimych polskich potraw. Tradycyjna regionalna kuchnia powraca do łask i coraz częściej gości na naszych stołach.

Otwarcie się Polski na zagranicę, nieosiągalna dotąd możliwość podróżowania i poznawania obcych kultur zaowocowały w pojawienie się mody na potrawy z obcych krajów. Wielką popularność zyskały restauracje serwujące kuchnię chińską, czy śródziemnomorską i to do nich przenieśli się organizatorzy bankietów, czy wytwornych kolacji biznesowych. W dobrym guście było serwowanie zamorskich potraw także na domowych stołach. Lecz fortuna kołem się toczy i po latach niedoceniania tradycji, polska kuchnia znów powraca do łask.

Nasza rodzima kuchnia ma bardzo bogatą tradycję ukształtowaną przez setki lat. Znaczny wpływ na nią miało położenie i warunki demograficzne Polski. Nasze tradycyjne potrawy zawdzięczają swoją postać znaczącym wpływom narodów takich jak: Litwini, Białorusini, Rosjanie, Niemcy, Czesi, czy Żydzi. Stąd właśnie ich niepowtarzalny charakter, który znajduje uznanie za granicą.

- Klienci, zarówno z kraju i nie tylko, niezwykle doceniają potrawy przygotowywane według tradycyjnych polskich receptur, jak chociażby serwowana przez naszą restaurację pieczona kaczka z pyzami i modrą kapustą – twierdzi Beata Dankowska, Dyrektor ParkHotelu Rosana w Klęce.

Nie bez powodu Polska słynie ze swoich wędlin, mięsa, pieczywa, a także alkoholi. Bo kto nie słyszał o flagowych polskich specjałach, jak na przykład pierogi, czy wódka? Zagraniczni goście niezwykle sobie cenią bardzo aromatyczne dzięki tradycyjnym metodom wędzenia polskie kiełbasy i szynki, które są prawdziwą gratką dla smakoszy. Amatorom bursztynowego trunku Polska kojarzy się przede wszystkim z piwem, które przez wielu jest cenione na równi z niemieckim.
Tradycyjny ciemny, razowy chleb jest nie tylko bardzo smaczny, ale również propagowany jako element zdrowego odżywiania.

Popularnością cieszą się również polskie mięsa przygotowywane na różne sposoby i podawane z sosem bądź przyprawami. Na polskich stołach goszczą najczęściej: kotlet schabowy  w panierce, schab nadziewany suszonymi śliwkami, golonka, czy też narodowa potrawa Polaków – bigos.

Choć często w parze z tradycją idzie wysoka kaloryczność polskich potraw, warto jest czasami zgrzeszyć. Nie należy zapominać o walorach bogatej rodzimej kuchni, aby ktoś nam kiedyś nie zarzucił, przywołując słowa poety: „Cudze chwalicie, swego nie znacie, sami nie wiecie, co posiadacie”.

Autor: Monika Orpel, Wellington PR
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »

Zobacz press box firm:

 




| DOM I WNĘTRZE | PRESS BOX | BIZNES | INTERNET | KULTURA | FINANSE | ZDROWIE I URODA | MOTO | REKLAMA | | PROMOCJE | NIERUCHOMOŚCI | INNE

press box: | Balex Metal | PORT PC | Termo Organika | Austrotherm | Wavin | Aluron | LAUFEN | Roca | SIEGENIA-AUBI | FINAL | AM Okna |Grupa Assay |Hörmann Polska | G-U Polska | CERRAD | Ponzio |Aliplast |Yawal | CREATON Polska | Remmers Polska | INTERNORM | Forum Branżowe | PRIME3 | BLAUPUNKT | Schüco | Dom Bezpieczny | VALVEX | Kludi | KRISPOL | PETECKI | Franke | Winkhaus | Aluprof | PGE | Kuchinox | Ferro | TUV Nord Polska | Media Expert | Media Saturn | MAPA |