Skip to content

Reklama

START arrow BIZNES I PRODUKTY arrow Wzrost produkcji oraz spożycia drobiu w Polsce i Europie
Wzrost produkcji oraz spożycia drobiu w Polsce i Europie Utwórz PDF Poleć znajomemu
17.11.2011.
Komentarz Jacka Lewickiego, Prezesa Grupy DROSED, do wyników Raportu z 2011 roku a.v.e.c., zrzeszenia unijnych organizacji drobiarskich, którego członkiem jest Krajowa Rada Drobiarstwa w Polsce.

„Polska znajduje się w gronie największych unijnych wytwórców mięsa drobiowego obok krajów takich, jak Francja, Niemcy, Wielka Brytania, Hiszpania i Włochy. Z roku na rok produkcja drobiu w naszym kraju systematycznie wzrasta” – komentuje Jacek Lewicki, Prezes Grupy DROSED. Według danych opublikowanych w Raporcie 2011 a.v.e.c. produkcja drobiu w Polsce wzrosła w ciągu ostatnich 5-ciu lat o 24% z 1050 tys. ton w 2005 do 1300 tys. ton w 2010 roku (źródło: MEG dla EUROSTAT, FAO i dane poszczególnych krajów, 2011).

„Polska charakteryzuje się również wysoką samowystarczalnością w zakresie produkcji drobiu” – wskazuje Jacek Lewicki. – „Szacowany wskaźnik procentowy dla naszego kraju wyniósł w 2010 roku 125% co oznacza, że produkujemy o 25% więcej drobiu niż konsumujemy, pozostała część jest eksportowana do Unii Europejskiej i do Chin”. Zgodnie z danymi opublikowanymi w najnowszym raporcie a.v.e.c., spożycie drobiu w Polsce w 2010 roku kształtowało się na poziomie 23,7 kg na głowę. Podobną ilość drobiu konsumują  Francuzi czy Czesi. Największe spożycie drobiu w krajach UE odnotowano w 2010 roku w Irlandii oraz Hiszpanii (ponad 30 kg rocznie na głowę), najniższe spośród analizowanych krajów – w Finlandii, Belgii i Luksemburgu (do 17 kg na głowę).

W prognozie na lata 2011-2020 a.v.e.c. szacuje dalszy, systematyczny wzrost konsumpcji drobiu w krajach UE (źródło: Komisja Europejska, DG AGRI, Grudzień 2010). Tendencji tej odpowiadają zmiany w światowej produkcji. Produkcja drobiu stanowiła w ubiegłym roku już 33,4% światowej produkcji mięsa (w porównaniu z 20,2% w 1990 roku, czy 29,6% w roku 2000). Z roku na rok mniejszy odsetek globalnej produkcji mięsa stanowi natomiast produkcja wieprzowiny i wołowiny.

Grupa DROSED
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »

Zobacz press box firm:

 




| DOM I WNĘTRZE | PRESS BOX | BIZNES | INTERNET | KULTURA | FINANSE | ZDROWIE I URODA | MOTO | REKLAMA | | PROMOCJE | NIERUCHOMOŚCI | INNE

press box: | Termo Organika | Austrotherm | Wavin | Aluron | LAUFEN | Roca | SIEGENIA-AUBI | FINAL | AM Okna |Grupa Assay |Hörmann Polska | G-U Polska | CERRAD | Ponzio |Aliplast |Yawal | CREATON Polska | Remmers Polska | INTERNORM | Forum Branżowe | PRIME3 | BLAUPUNKT | Schüco | Dom Bezpieczny | VALVEX | Kludi | KRISPOL | PETECKI | Franke | Winkhaus | Aluprof | PGE | Kuchinox | Ferro | TUV Nord Polska | Media Expert | Media Saturn | MAPA |