MAKRO na spotkaniach Gault&Millau Tour w Krakowie i Gdańsku |
![]() |
![]() |
16.09.2016. | |
![]() Setki świetnych szefów kuchni, popisowe dania przygotowywane przez laureatów regionalnych nagród Żółtego Przewodnika, doskonała atmosfera i feeria smaków – mamy za sobą ostatnie w tym sezonie spotkania z cyklu Gault&Millau Tour. Partnerem wydarzeń była firma MAKRO Cash & Carry Polska, która zaprezentowała stoisko w formie jadalnego pola.
W klimatycznych wnętrzach krakowskiej restauracji Biała Róża pojawiło się prawie stu pięćdziesięciu najlepszych szefów z Małopolski, Podkarpacia, Bieszczad i Górnego Śląska. Wybijającym się i najmocniejszym w regionie Szefom Kuchni oficjalnie wręczono nagrody w pięciu kategoriach. Szefem roku Gault&Millau Tour w regionie został współtwórca najlepszych restauracji w Polsce, obecnie szefujący w Trzech Rybkach – Krzysztof Żurek. Nagroda dla najlepszego Szefa Kuchni Tradycyjnej powędrowała do miłośnika lokalnych smaków Janusza Fica z Dworu Sieraków. Najlepszą Kobietą Szefem okrzyknięto Katarzynę Rogowską z katowickiej Cadenzy. Szefem Jutra został gospodarz miejsca – Łukasz Cichy (Restauracja Biała Róża), a tytuł Młodego Talentu otrzymał Paweł Kras z krakowskiej Bottiglieria 1881. 12. września był zaś świętem szefów kuchni północnej Polski. W prostych i eleganckich wnętrzach gdańskiej Restauracji Szafarnia 10 spotkało się stu mistrzów sztuki kulinarnej Pomorza, Kujaw, Mazur, Warmii, Suwalszczyzny i Podlasia, przedstawiciele partnerów Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska i media. Najzdolniejszym kucharzom regionu wręczono nagrody w pięciu kategoriach. Tytuł Szefa Kuchni Tradycyjnej odebrał Grzegorz Labuda, gospodarz Szafarni10. Najzdolniejszą Kobietą Szefem uznano Iwonę Niemczewską ze szczecińskiej restauracji Po Drugiej Stronie Lustra. Wśród młodych szefów z regionu najlepszy okazał się Krzysztof Bielawski z restauracji Szeroka 9 w Toruniu. Nagroda dla Szefa Jutra trafiła do Mariusza Siwaka z Park Hotelu w Szczecinie. Szefem roku Gault&Millau Tour w Polsce Północnej został Sebastian Krauzowicz, szef restauracji Sfera by Krauzowicz w Toruniu. Wszyscy laureaci przygotowali swoje dania popisowe, pośród których królowały przegrzebki i podroby. Sieć hurtowni MAKRO Cash & Carry Polska, jeden z partnerów wydarzeń, na obu spotkaniach zaprezentowała stoisko ,,Jadalne Pole“ przedstawiające pięć szklarni z naturalnymi uprawami. W każdej z nich znajdowały się inne produkty pobudzające wyobraźnię i zmysły. Uczestnicy mieli okazję przyjrzeć się bliżej m.in. białym i brązowym grzybom shimeji, mini marchewkom, mini cukiniom, przegrzebkom, ostrygom oraz truskawkom ananasowym. Firma zaprosiła również do degustacji win stanowiących nowość w ofercie sieci. Kolejnym, najważniejszym w tym roku wydarzeniem organizowanym przez Żółty Przewodnik Gault&Millau Polska będzie Gala Premierowa trzeciej edycji przewodnika. Do 27 listopada z niecierpliwością będziemy czekać na oceny przewodnikowych inspektorów. |
« poprzedni artykuł | następny artykuł » |
---|
press box: | LAUFEN | Roca | SIEGENIA-AUBI | FINAL | AM Okna |Grupa Assay |Hörmann Polska | G-U Polska | CERRAD | Ponzio |Aliplast |Yawal | CREATON Polska | Remmers Polska | INTERNORM | Forum Branżowe | PRIME3 | BLAUPUNKT | Schüco | Dom Bezpieczny | MODECOM | Mondial Assistance | VALVEX | Makro | Kludi | KRISPOL | Excellent | PETECKI | Franke | Winkhaus | Gerda | Aluprof | PGE | Sklepy Komfort | Kuchinox | Ferro | TUV Nord Polska | Media Expert | ASTOR | Media Saturn | MAPA |