Skip to content

Reklama

START arrow INNE arrow W Boże Narodzenie ryba dochodzi do głosu
W Boże Narodzenie ryba dochodzi do głosu Utwórz PDF Poleć znajomemu
16.12.2009.


Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim nieodparta ochota na apetyczne dania rybne. Jak donosi raport MAKRO1 większość Polaków nie może sobie wyobrazić wigilijnego stołu bez karpia i śledzia. Do świątecznych jadłospisów wchodzi coraz częściej łosoś i pstrąg. Nikogo nie zdziwi, jeżeli przypominające o świątecznej atmosferze aromatyczne i pachnące daniach rybne, sprawią, że ryby będą dochodzić do głosu nie tylko w Boże Narodzenie, lecz przez okrągły rok.   

Świat pokryty śniegiem, zapach wigilijnych potraw, cała rodzina czekająca na pierwszą gwiazdkę, by móc rozpocząć świętowanie Bożego Narodzenia. Któż nie przepada za atmosferą najbardziej urokliwych świąt w roku? Nieodłącznym elementem ich obchodów są potrawy rybne. W galarecie, po grecku, smażone, w śmietanie – ryby w każdej postaci dochodzą do głosu w ten magiczny czas.

Nikogo zapewne nie dziwi, iż najpopularniejszym gatunkiem ryby jedzonej w Boże Narodzenie jest karp. Ten fakt potwierdza raport MAKRO2 o spożyciu ryb w Polsce, który donosi, że 86% z nas podczas świąt je właśnie karpia. To najbardziej tradycyjny posiłek wigilijny, którego nie może zabraknąć na żadnym polskim stole. Szczególną wagę przykładają do tego ludzie w przedziale wiekowym 50-59 lat.  

Wysokie notowania ma również śledź. 33% Polaków nie mogłaby się obejść bez niego w czasie świąt. Specyficzny słony smak śledzia w przeróżnych postaciach sprawia, że posiłek bożonarodzeniowy nabiera pełni kulinarnych barw.

Mintaj, panga, dorsz, szczupak – oto inne gatunki ryb, które również cieszą się sporą popularnością podczas świąt. Jednak największym zagrożeniem dla silnie osadzonych w polskiej tradycji kulinarnej karpia i śledzia są pstrąg i łosoś. Według raportu MAKRO owe gatunki, pochodzące z tej samej rodziny łososiowatych, są znacznie bardziej popularne w największych miastach Polski i wśród ludzi w przedziale wiekowym 20-29, a restauratorzy przykładają najwięcej wagi do ich świeżości. Świadczy to o rosnącej modzie na jedzenie łososia i pstrąga, którą można zaobserwować również na wigilijnych stołach Polaków.        



Wykres na podstawie badań OBOP-u Ryby – preferencje i opinie, przeprowadzonych dla MAKRO w czerwcu 2009 roku na reprezentatywnej próbie 1005 mieszkańców Polski.

Podczas świąt Bożego Narodzenia polecam zarówno tradycyjne dania z karpia i śledzia, jak i wykwintne wariacje na temat łososia i pstrąga. Wszyscy przecież wiemy, że ryba nigdy nie smakuje tak dobrze, jak w ten szczególny czas. Dlatego każda jej postać dopełnia na swój jedyny i niepowtarzalny sposób świąteczną ucztę kulinarną – radzi Grzegorz Kazubski, znakomity kucharz oraz Menedżer Centrum Kulinarnego HoReCa.

Ze względu na elementarne znaczenie dań rybnych w bożonarodzeniowym jadłospisie, powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na ich świeżość. Aby dostępność świeżych ryb o wysokiej jakości nie była utrudniona, firma MAKRO otworzyła specjalistyczne centrum dystrybucji poświecone produktom rybnym. Jedyny taki projekt logistyczny w Polsce gwarantuje, że szeroki asortyment świeżych ryb jest dostępny siedem w dni w tygodniu. Potrawy wigilijne, przygotowane z ulubionych ryb Polaków, mogą smakować w tym roku, jak nigdy dotąd, a ich aromat i apetyczny wygląd będzie przywoływał na myśl szczególną świąteczną atmosferę. Taki obrót rzeczy może sprawić, że ryby będą dochodzić do głosu nie tylko w Boże Narodzenie, lecz przez cały rok.

1Raport na podstawie badań OBOP-u Ryby – preferencje i opinie, przeprowadzonych dla MAKRO w czerwcu 2009 roku na reprezentatywnej próbie 1005 mieszkańców Polski oraz badań GfK Polonia Sektor HoReCa w Polsce, przeprowadzonych dla MAKRO w lipcu 2009 roku na reprezentatywnej próbie 561 właścicieli restauracji, pizzerii i kawiarni w Polsce.  

 2Patrz przypis 1.

MAKRO Cash & Carry
WIĘCEJ INFORMACJI MAKRO Cash & Carry Polska (PRESS BOX)
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »

Zobacz press box firm:

 


OKNOBRAMA.PL


| PressBox | BIZNET24.PL | Łazienka i Kuchnia | PortalBUDOWA | 1BUDOWNICTWO.PL| DOMportal


press box: | LAUFEN | Roca | SIEGENIA-AUBI | FINAL | AM Okna |Grupa Assay |Hörmann Polska | G-U Polska | CERRAD | Ponzio |Aliplast |Yawal | CREATON Polska | Remmers Polska | INTERNORM | Forum Branżowe | PRIME3 | BLAUPUNKT | Schüco | Dom Bezpieczny | MODECOM | Mondial Assistance | VALVEX | Makro | Kludi | KRISPOL | Excellent | PETECKI | Franke | Winkhaus | Gerda | Aluprof | PGE | Sklepy Komfort | Kuchinox | Ferro | TUV Nord Polska | Media Expert | ASTOR | Media Saturn | MAPA |