Skip to content

Reklama

START arrow INNE arrow Dobre pomysły na zdrowe Święta. Marka WINIARY wspiera nasze przygotowania do Bożego Narodzenia
Dobre pomysły na zdrowe Święta. Marka WINIARY wspiera nasze przygotowania do Bożego Narodzenia Utwórz PDF Poleć znajomemu
09.12.2009.


Boże Narodzenie to święta lubiane i wyczekiwane przez wszystkich: młodszych, starszych, mniej i bardziej grzecznych. To radosny czas, który spędzamy z rodziną i najbliższymi nam osobami. W grudniu, każda gospodyni rozpoczyna przygotowania: gromadzi prezenty, dekoracje oraz sprawdzone przepisy na świąteczne potrawy. WINIARY to marka, która co roku aktywnie wspiera nas w tych przygotowaniach: podpowiada jak smacznie i zdrowo przygotować Wigilię oraz zachęca do próbowania nowych wariantów tradycyjnych potraw.

Wieczerza Wigilijna wymaga wyjątkowej oprawy zapamiętanych z dzieciństwa, wyjątkowych smaków i zapachów. Jak przygotować ją smacznie i zdrowo radzi Agnieszka Piskała, specjalista ds. żywienia Nestlé Polska.

- Podajmy tego dnia jak najwięcej potraw z ryb. W ciągu roku nie zawsze mamy czas, aby je jeść, a Święta są ku temu doskonałą okazją. Najzdrowsze i najmniej kaloryczne są oczywiście ryby w galarecie i ryba po grecku. Zamiast kremowej zupy grzybowej, po której w żołądku nie będzie już miejsca na nic innego, przygotujmy delikatny, czerwony barszczyk lub migdałową zupę „nic”. Osoby o wrażliwym żołądku powinny pomyśleć o zastąpieniu ciężkostrawnych pierogów z kapustą i kapusty z grochem ich lżejszymi odpowiednikami przyrządzonymi z makiem lub soczewicą. Spośród świątecznych ciast podawanych na deser polecam aromatyczny piernik – zawarte w nim przyprawy przyspieszą trawienie, a ich aromat wzmocni atmosferę świąt. Warto również przygotować  tradycyjny kompot z suszu – zawarty w nim błonnik pomoże nam znieść skutki nieuniknionego tego dnia, nadmiernego apetytu. Starajmy się przygotować potrawy wigilijne w niewielkich ilościach, tak aby nie jeść ich przez kolejne dni – sylwestrowa kreacja nie jest z gumy. A przede wszystkim, pamiętajmy, że najwięcej radości i zdrowia przyniesie nam towarzysząca kolacji ciepła, rodzinna atmosfera.

Wypróbowane przepisy na znane i lubiane tradycyjne potrawy można łatwo wzbogacić, tworząc ich unowocześnione warianty. Zastosowanie w nich produktów marki WINIARY ułatwi i przyspieszy gotowanie.

W zależności od tradycji rodzinnych, na początku Wigilii najczęściej podawana jest zupa grzybowa lub barszcz. Grzybową możemy podawać z łazankami lub ziemniakami (wariant pierwszy zawiera mniej kalorii). Tajemnicą ich smaku jest dodanie kilku kapeluszy suszonych grzybów. Do czerwonego barszczu można podać pierożki ze śliwkami lub smażone w chrupiącej panierce kapelusze suszonych grzybów. Wielu nie wyobraża sobie Wigilii bez smażonego karpia. Marka WINIARY podpowiada jak go dodatkowo wzbogacić: po usmażeniu można zapiec go z miodem i posypać prażonymi migdałami. Te same składniki można dodać do podawanego na zimno, faszerowanego pstrąga. Wszyscy lubimy pierogi. Może warto zaskoczyć najbliższych nowym, wykwintnym pomysłem na farsz z łososia i kaparów? Śledzie można przyrządzić w sałatce, doprawione majonezem bogatym w kwasy Omega 3 i Omega 6. Dodaje się do nich kukurydzę, ananasy i rodzynki lub, w wersji mniej kalorycznej, ogórek, fasolkę szparagową, kukurydzę, szczypiorek i cebulkę.

Jak co roku, na początku grudnia, na stronie internetowej www.winiary.pl ruszy Centrum Przygotowań Świątecznych - serwis poświęcony przygotowaniom do najważniejszych i najbardziej rodzinnych świąt. Sprawdzone przepisy, projekty kartek elektronicznych, konkursy, ściągawka z życzeniami na kartki świąteczne i SMSy oraz specjalny dział z daniami i innymi atrakcjami dla najmłodszych, to tylko część niespodzianek, które będzie można tam znaleźć. W tym roku specjalną atrakcją serwisu jest konkurs „Casting na żonę Świętego Mikołaja" realizowany na www.MikolajSzuka.pl . Główny bohater serwisu, zmęczony licznymi trudnościami napotykanymi w trakcie organizacji świąt Święty Mikołaj, prowadzi tak poszukiwania żony.

Marka WINIARY już po raz szósty będzie w ten sposób pomagać osobom, które podczas organizowania Świąt szukają ciekawych pomysłów i inspiracji.



WINIARY to marka znana Polakom od ponad 60-ciu lat, a sygnowane nią wyroby są synonimem doskonałego połączenia tradycyjnego polskiego smaku z innowacyjnością i nowoczesnością. Oferta WINIARY to około 200 różnych wyrobów kulinarnych, takich jak: zupy, buliony, sosy, fixy, dania instant, majonezy, przyprawy, galaretki, kisiele oraz budynie. WINIARY zaspakajają potrzeby zarówno wielbicieli kuchni tradycyjnej, jak i nowoczesnej oraz wszystkich tych, którzy na gotowanie mają coraz mniej czasu.




 Barszcz czerwony z pierożkami

 Liczba porcji: 5
 Czas przygotowania: 35 min
 Czas oczekiwania: 60 min
 Liczba kalorii w 1 porcji: 299

 Składniki:
 1 Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa Instant WINIARY
 200 g śliwek kalifornijskich bez pestek
 Ciasto:
 150-200 g mąki
 1 żółtko
 100 ml wody letniej
 1 łyżka oleju

Przygotowanie:
Śliwki namoczyć we wrzącej wodzie, następnie odsączyć i ostudzić. Wodę zachować do barszczu.
Ciasto: Z podanych składników przygotować ciasto, rozwałkować i pokroić na kwadraty 3x3 cm. Układać po śliwce i zlepiać po przekątnej. Gotować w lekko posolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia. Podawać z Barszczem czerwonym przygotowanym z dodatkiem wody od śliwek.



 Zupa grzybowa z łazankami
 

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 30 min
Czas oczekiwania: 60 min
Liczba kalorii w 1 porcji: 68

Składniki:
2 kostki Bulionu grzybowego WINIARY
Przyprawa w płynie Maggi
6 kapeluszy suszonych grzybów
1 cebula
1 marchew
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
pieprz
Łazanki:
5 łyżek mąki
1 jajko
sól

Przygotowanie:
Grzyby namoczyć w szklance wody, następnie ugotować w wodzie, w której się moczyły dodając warzywa. Grzyby wyjąć, pokroić w paseczki. Wywar uzupełnić wodą, wrzucić kostki bulionowe. Zagotować, doprawić Maggi i pieprzem. Dodać natkę pietruszki. Podawać z łazankami.
Łazanki: Z mąki, jajka i soli zagnieść ciasto, cienko rozwałkować, pokroić paski 2 cm i kroić na kwadraty. Ugotować w wrzącej posolonej wodzie.



 Pstrągi faszerowane


Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 20 min
Czas oczekiwania: 30 min
Liczba kalorii w 1 porcji: 456
 
Składniki:
2 łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY
Ziarenka Smaku WINIARY
Sos tatarski WINIARY
2 pstrągi patroszone
1 jajko
2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki miodu
pieprz

Przygotowanie:
Pstrągi naciąć i delikatnie zdjąć skórę. Mięso oddzielić od ości, a następnie zmiksować z Majonezem, jajkiem, Ziarenkami Smaku i pieprzem. Dodać płatki migdałowe, miód i natkę pietruszki. Doprawić do smaku. Skórę pstrąga oprószyć Ziarenkami Smaku, napełnić farszem, uformować rybę Folię aluminiową posmarować olejem, ułożyć rybę, zawinąć dokładnie ułożyć w naczyniu do zapiekania, podlać 0,5 szkl. wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200?C, piec 30 minut. Podawać na zimno pokrojony na porcje z Sosem tatarskim.

więcej na www.winiary.pl

Nestlé Polska
WIĘCEJ INFORMACJI z Nestle Polska S.A. (PRESS BOX)  
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »

Zobacz press box firm:



























 

 


kredyt gotówkowy


| PressBox | PartnerHandel.pl | Łazienka i Kuchnia | pHandel.pl | PortalBUDOWA | Developerium.pl| DOMportal


press box: Yawal | CREATON Polska | Remmers Polska | INTERNORM | Forum Branżowe | PRIME3 | BLAUPUNKT | Schüco | ZM Henryk Kania | NEONET | Dom Bezpieczny | MODECOM | OKNOPLAST | Mondial Assistance | VALVEX | Echo Polska Properties | Makro | Kludi | KRISPOL | Excellent | PETECKI | KOŁO | Franke | Winkhaus | Prudential | Gerda | Wiśniowski | Deante | Aluprof | PGE | Sklepy Komfort | Kuchinox | Ferro | TUV Nord Polska | Sopro Polska | Ceramika Paradyż | Media Expert | Amica | Geberit | ASTOR | Media Saturn | Laveo | DomPortal |